19 maart: Feestdag van de H. Jozef, Schutsheer van de FSSPX

Bron: District België - Nederland

Beeld van de H. Jozef in de St. Jozefskerk te Brussel (FSSPX)

Hernieuwing v/d toewijding v/d FSSPX aan Sint-Jozef, Patroon van de Katholieke Kerk

O GLORIEVOLLE HEILIGE JOZEF, Bruidegom van de Onbevlekte Maagd, Voedstervader van de Zoon van God, uitverkozen als Hoofd van de Heilige Familie en aangesteld tot hemels Patroon van de katholieke Kerk;

Gij, wiens geloof alle twijfel overwon, wiens rechtvaardigheid even groot was als de kuisheid, wiens gehoorzaamheid in dienst stond van de wijsheid, wiens sterkte de voorzichtigheid vergezelde en wiens grootmoedigheid niet moest onderdoen voor de nederigheid;

Gij zijt het voorbeeld voor allen die werken met toewijding, de zekerheid voor allen die de goede strijd strijden, de schrik van de duivelen, die razend tekeer gaan tegen het Verlossingswerk.

Gij hebt al de rijkdommen van uw deugden gebruikt om de mensgeworden God te behoeden voor de grootste gevaren, en vanuit de Hemel verdedigt Gij Zijn Mystiek Lichaam, dat steeds opnieuw zonder ophouden door Zijn vijanden wordt aangevallen.

Zie neer op dat kleine deel van de kudde van Jezus Christus, dat door een ondoorgrondelijk besluit van God opgewekt is om het katholiek priesterschap en Geloof veilig te stellen.

Bewust van haar onbeduidendheid en bezield door een onbegrensd vertrouwen op uw machtige voorspraak, o gelukzalige patriarch Jozef, hernieuwen wij de toewijding van de FSSPX aan U gedaan voor het eerst op uw feestdag in 2013, en wijden wij haar, vandaag, opnieuw aan U toe, met al haar leden en ondernemingen, om uw eer en deugden te verheerlijken.

Gewaardig U hierom, o zeer edelmoedige uitdeler aller schatten van de hemelse Koning, aan deze kleine familie dezelfde weldaden te laten geworden, die uw vaderschap uitdeelt aan de gehele Kerk. Beschouw de Priesterbroederschap Sint-Pius X als de uwe, laat haar trouw zijn aan haar statuten; help haar te leven van het Sacrificie van het altaar en dat zij dit uitstrale. Verrijk het inwendig leven van haar leden; vestig hen in de heiligheid en de kuisheid van hun staat; sterk hen in de heilige apostolische arbeid; geleid hen in de strijd van het Geloof; verijdel de valstrikken van de Vijand en doe hen op een nuttige wijze de Kerk dienen.

Gewaardig U, o onze trouwe voorspreker, dit bescheiden legioen van heropbouwers tot een stevige steun te maken van de Paus van Rome in zijn taak zijn broeders te bevestigen in de belijdenis van het Geloof, duidelijk en volledig zoals de heilige Petrus: Tu es Christus, Filius Dei vivi.

O Gij, die providentieel geplaatst zijt aan de zijde van Maria Koningin, waardoor Gij een onweerstaanbare bemiddelaar zijt bij Jezus, de Hogepriester en Koning der eeuwige glorie, bekom ons de genade te leven en te preken, met alle gevolgen van dien, de Godheid, het priesterschap en het koninkrijk van dezelfde Jezus Christus, die met de Vader en de Heilige Geest leeft en heerst in de eeuwen der eeuwen. Amen.

Vijfde Smart van de H. Jozef, de Vlucht naar Egypte (Giotto)

Preek 19 maart 2013 ter gelegenheid van de toewijding van de FSSPX aan de H. Jozef, door Pater Matthias De Clercq

 

“St. Jozef, patroon van de Priesterbroederschap St. Pius X, bid voor ons!”

Beste confraters,

Dierbare gelovigen,

vandaag, op deze mooie feestdag van St. Jozef, mogen we deze grote heilige voor de eerste keer onder deze titel aanroepen. “St. Jozef, patroon van de Priesterbroederschap.” Welk een heerlijkheid! Welk een grote, maar tegelijk onverdiende eer voor ons! Bij het besef, dat de Voedstervader van de Zoon Gods vanaf vandaag in heel speciale wijze ook ónze beschermheer zal zijn, moeten onze harten met een overgrote vreugde vervuld zijn – vervuld tevens met een groot vertrouwen en diepe dankbaarheid.

Menigeen heeft zich misschien afgevraagd waarom de Priesterbroederschap zich aan de bruidegom der Moeder Gods wil toewijden. Is de hl. Paus Pius X misschien niet machtig genoeg? Is hij ergens tekortgeschoten? Zeer zeker niet. St. Pius X waakt uit de hemel over ons en hij is een machtige voorspreker voor Gods troon. Toch heeft de Priesterbroederschap 3 redenen om deze consecratie aan St. Jozef te verrichten.

De eerste reden volgt, daaruit dat St. Jozef de patroon van de katholieke Kerk is. Ook onze Priesterbroederschap is een dochter van deze ene onbevlekte Bruid van Christus. Wij moeten een grote liefde voor deze Kerk van 20 eeuwen bezitten. Dat maakte onze stichter, Mgr. Lefebvre, duidelijk door in 1974 te verklaren: “Wij hangen met geheel ons hart en geheel onze ziel aan het katholieke Rome, de behoedster van het katholiek geloof en haar tradities - het eeuwige Rome, lerares van de wijsheid en waarheid. Ik geef aan jullie verder, wat ik van haar ontvangen heb.” Mgr. Lefebvre betoonde bovendien herhaaldelijk dat de Priesterbroederschap een werk van de Kerk is – door haar in het leven geroepen, door haar goedgekeurd, door haar met lof begunstigd. Het is dus maar heel normaal, dat ook zij, de Broederschap, bij St. Jozef bescherming zoekt en als onderdeel van de katholieke Kerk ook zichzelf apart aan St. Jozef toewijdt, net zoals dit voor de gehele Kerk reeds door paus Pius IX gebeurd is.

De tweede reden is, als men wil, een ´interne mystieke´ reden. Hoezo? Ja, men kan zich vragen: Wat heeft St. Jozef met een ´Priester´-broederschap te maken, daar hij helemaal geen priester was – daar hij nooit het karakterteken van het priesterschap in zijn ziel ontvangen heeft? Wel, eigenlijk heel veel. Hij is voor ons priesters een voorbeeld – en zelfs hét voorbeeld. St. Jozef was inderdaad geen priester, maar hij bezat immers wel op alles overtreffende wijze de priesterlijke deugden: offervaardigheid, nederigheid, liefde tot de contemplatie, kuisheid en armoede. Hij leefde in de innigste vereniging met onze Heiland Jezus Christus en Zijn allerheiligste Moeder Maria. Dat is het leven van de priester.

Mgr. de Galarreta bemerkt bovendien ook, dat de hl. Jozef alle taken van de priester vervuld heeft. Bij de priesterwijding somt de bisschop ze op: “Het werk van de priester is offeren, zegenen, besturen, prediken en dopen.” 

Welnu, wie kan er loochenen dat St. Jozef offers gebracht heeft? We kennen hem als een man die te pas of te onpas zijn eigen wil onderwerpt aan Gods Wil. Hij is de onthechting zelve. Maar… de priester offert Jezus op, deed St. Jozef dat ook? Ja, maar natuurlijk op andere wijze. St. Jozef heeft Jezus geofferd toen hij Hem naar de tempel – de offerplaats – bracht. De opdracht van Jezus in de tempel is het welgevallige offer van de voedstervader op aarde aan de eeuwige Vader in de hemel.

Zeer zeker heeft de hl. Jozef ook als familievader zegeningsgebeden gesproken, niet alleen over het voedsel, maar ook over iedereen die zijn huis betrad: genade en vrede zij met u. Ook heeft hij de hl. Familie, de kiemcel van de katholieke Kerk, als familiehoofd bestuurt. Jezus en Maria, beide gehoorzamen hem in al zijn beslissingen. “Het eeuwige Woord was hem onderdanig'.

´Preken´ wordt als de vierde taak van de priester bestempeld. Wanneer heeft Jozef dan gepredikt? Het is juist, in de hl. Schrift kennen we indirect slechts 1 woord dat over zijn lippen gekomen is: 1 woord, dat toch alles omvat ter verlichting en redding van de gehele wereld: “Jezus”. Toen Jezus acht dagen oud was, moest hij besneden worden en men gaf hem de naam Jezus. En door die naam uit te spreken, had Jozef de wereld dat verkondigd, wat ze het meest moest weten: de naam van haar God en Verlosser. Wat kan een predikant nog meer zeggen? 

En wie anders, in Christus beminden, heeft die ritus der besnijding voltrokken dan St. Jozef? Een ritus, die de oudtestamentelijke voorloper en schaduw was van ons sacrament van het hl. Doopsel was. 

Ja, mijn confraters, St. Jozef heeft geofferd, gezegend, bestuurd, gepredikt en gedoopt. Hij is hét voorbeeld van de priesters en daarom ook een na te streven ideaal voor de leden van de Priesterbroederschap St. Pius X.

Tenslotte, de derde reden, waarom het passend is om onze Broederschap de hl. Jozef toe te vertrouwen, vinden we in de verschijningen van OLV te Fatima. Na de laatste verschijning verscheen ook de hl. Jozef met het Jezuskind op zijn arm. St. Jozef zegende de wereld met het teken van het hl. Kruis. OLV verlangt duidelijk, dat haar bruidegom naar het einde der tijden toe meer en meer vereerd wordt. St. Jozef speelt naar Maria’s eigen woorden, door zijn sleutelpositie, een belangrijke rol in de strijd die vandaag uitgevochten wordt. Hij zal deelhebben aan de triomf van het Onbevlekte Hart van zijn Bruid. Het is OLV zelf die beloofd heeft: “St. Jozef zal u de vrede brengen!” 

Dierbaren, wij maken deel uit van die immense strijd… en wij hebben het Elixir ter genezing voor der crisis in de Kerk: het heilig Misoffer en de verering van OLV. Dat zijn schatten die de duivel en zijn aanhang ons willen ontdoen. Dat zal hij echter niet kunnen, zolang als St. Jozef over ons waakt: hij is namelijk de beschermer van Jezus en Maria. Wezen we dus vandaag verheugd, voltrekken we die consecratie van onze Broederschap aan St. Jozef! Vragen we hem, dat ze een waardig werktuig in Gods hand mag zijn en altijd zijn bescherming mag ondervinden. “St. Jozef, patroon van de Priesterbroederschap St. Pius X, bid voor ons!”