Behoudingsgezinde kardinalen, waaronder kardinaal Eijk, verenigen zich

Bron: District België - Nederland

Afgelopen herfst werd er een discrete bijeenkomst van kardinalen gehouden om officieel na te denken over genderideologie. En, wie weet, om na te denken over het volgende conclaaf? De informatie die in februari 2024 werd onthuld, lijkt aan te tonen dat de meest conservatieve leden van het Heilig College zich willen organiseren en niet van plan zijn om het veld open te laten voor de progressieve clan.

“Een brede uitnodiging, een open discussie. Een beetje zoals een intellectuele retraite”. Zo beschrijft Mark Regerus, oprichter van het conservatieve Austin Institute for Family and Culture, de bijeenkomst dat eind september 2023 discreet werd gehouden in Praag (Tsjechië) en dat de krant La Croix onthulde in haar editie van 7 februari 2024.

Meerdere dagen van colloquia, bijgewoond door een twintigtal hooggeplaatste clerici, waaronder negen kardinalen, kwamen bijeen in Hotel Mozart in het hart van Praag om te discussiëren over de grote uitdagingen waar het katholieke gezin voor staat, in het bijzonder de gendertheorie en de verschillende uitlopers daarvan.

Pater Robert Gahl, lid van Opus Dei en professor aan de universiteit van Harvard, werd uitgenodigd om te spreken over een onderwerp dat hij goed beheerst en waarover hij een strijd voert op een van de meest prestigieuze Amerikaanse campussen, die nu geteisterd wordt door de kanker woke.

Het was ook een manier om zich te organiseren en voor te bereiden op het “post-Franciscus tijdperk”, ook al verzekert een conservatieve Romeinse prelaat waarmee het Franse dagblad contact opnam: “Bijeenkomsten als deze bestaan, maar ze moeten niet worden geïnterpreteerd als voorbereiding op het conclaaf.”

De "intellectuele retraite" die van 26 tot 28 september 2023 werd georganiseerd, bracht echter verschillende kardinalen samen die waarschijnlijk een rol zullen spelen bij de verkiezing van de opvolger van de huidige paus: Virgilio do Carmo da Silva, de eerste porporato uit Oost-Timor; Oswald Gracias, uit Bombay (India); Willem Eijk, uit Utrecht (Nederland); Patrick D'Rozario, uit Dhaka (Bangladesh) en William Goh uit Singapore.

Dit zijn allemaal figuren van de rechterzijde van het Heilig College, in Praag vergezeld door een aantal Europeanen, Afrikanen en Amerikanen, waaronder kardinaal Angelo Bagnasco van Genua (Italië), Dominik Duka van Praag (Tsjechië) en de kardinaal-aartsbisschop van San Francisco (VS) Salvatore Cordileone. Wat ze allemaal gemeen hebben is een kritisch oog voor de meer twijfelachtige aspecten van het pontificaat van Franciscus.

Het Austin Institute is op zijn zachtst gezegd niet bepaald in lijn met Amoris laetitia of Fiducia supplicans: “Samen met de beste geleerden op zoek gaan naar de waarheid, een verrijkende katholieke orthodoxie verdedigen” of “Christen zijn in een tijd die dol is op materialisme, ongebreidelde technologische vooruitgang en morele omwenteling...”. Dit zijn de thema’s die aan bod komen op de website van deze Texaanse organisatie die in 2012 werd opgericht door socioloog Mark Daniel Regerus.

Eind 2022 was kardinaal George Pell eregast in het Austin Institute: de hooggeplaatste Australische prelaat, die enkele maanden later overleed, was een van de grote conservatieve figuren in het wereldkatholicisme en was in de laatste jaren van zijn leven dichter bij de Traditie komen te staan.

Er zijn momenteel 131 kardinalen onder de 80 jaar in het College van Kardinalen - de kiezers in het geval van een conclaaf. 96 werden gekozen door Franciscus, 26 door Benedictus XVI en 9 door Johannes Paulus II. De kiezers van de toekomstige paus zijn vaak ver van elkaar verwijderd en kennen elkaar niet zo goed, dus het is makkelijk te begrijpen waarom het belangrijk is om ze samen te brengen voor bijvoorbeeld een colloquium.

De deelnemers aan het colloquium in Praag wilden liever niet antwoorden op vragen van La Croix, maar het gekozen thema laat weinig twijfel bestaan over hun vooruitzichten. We moeten niet vergeten dat kardinaal Eijk tijdens een ad limina bezoek in november 2022 de paus vroeg om een encycliek over gender te schrijven. In maart 2023 gaf Franciscus aan dat hij geen tekst over dit thema plande.

Begin januari 2024 liet het Dicasterium voor de Geloofsleer hem echter weten dat er een document in voorbereiding was over “draagmoederschap, geslachtsverandering en gendertheorie”. Zou de druk van conservatieve kardinalen iets te maken hebben gehad met deze aankondiging? In ieder geval lijkt het erop dat veel prelaten de bladzijde van het ongebreidelde progressivisme willen omslaan.

(Bron: La Croix/Austin Institute/cath.ch – FSSPX.Actualités)