JKI Utrecht bezoekt Sint-Nicolaasbasiliek in IJsselstein

Bron: District België - Nederland

Op zondag 4 februari bezocht JKI Utrecht Onze-Lieve-Vrouw van Eiteren in de Sint-Nicolaasbasiliek in IJsselstein. Daarnaast zijn we bezig geweest met ons jaarthema: De 7 werken van Barmhartigheid.

Onze-Lieve-Vrouw van Eiteren

Tussen 1310 en 1342 werden door slootgravers opgravingen gedaan in het voormalige dorp Eiteren. Op de plek waar een Cisterciënzer klooster werd gebouwd, vonden de gravers het Sedes Sapientiae beeldje.

Zij brachten het beeldje naar de Sint-Nicolaaskerk in IJsselstein, maar een paar dagen later vonden zij haar weer in dezelfde sloot. Dit herhaalde zich een paar keer, voor de inwoners was het een teken om een kapel te bouwen.

De bisschop zou de kapel gaan wijden, maar hij stierf op het slagveld. Toen zijn lichaam in een bootje langs Eiteren voer, bleef de boot stilliggen. 

De kapel werd in 1579 afgebroken en Onze-Lieve-Vrouw van Eiteren wisselde van plaats. Sinds 1936 staat ze in de Sint-Nicolaasbasiliek. Jaarlijks in de maand juni vind een ommegang plaats, waar het genadebeeldje van de basiliek naar de Eitersesteeg wordt gedragen, de originele vindplaats van het beeldje.

Sint-Nicolaasbasiliek

De basiliek gaat op het jaar 1885 terug en is net als onze Sint-Willibrordkerk te Utrecht door architect Alfred Tepe en beeldhouwer Friedrich W. Mengelberg ontworpen. In 1972 verleende Paus Paulus VI haar de eretitel Basilica Minor.

Vastenactie

Zoals Thomas van Kempen in de Navolging van Christus schrijft, is het niet de welbespraaktheid of theorie die ons heilig maakt. Het boek Jakobus leert onze hetzelfde: "Want gelijk het lichaam zonder geest dood is, zo is ook het geloof zonder werken dood." (Jakobus 2, vers 26)

Het Jong Katholiek Initiatief Utrecht vindt het dus belangrijk om deze werken in praktijk te brengen. Samen met de Zusters Augustinessen in Utrecht zullen wij arme gezinnen lokaliseren en hen in de Paastijd van voedselpakketten voorzien. Ieder JKI-lid heeft hiervoor een lijst en envelop gekregen waarop hij of zij kan bijhouden welke geldelijke offertjes worden gebracht. De vastentijd draait immers om opoffering en besparen uit de mond en zak. 

De geldinzamelactie is volledig anoniem, zoals Matteüs 6, vers 2 waarschuwt: "Wanneer gij dan aalmoezen geeft, laat het niet voor u uitbazuinen, zoals de huichelaars doen in de synagogen en op de straten, om door de mensen geroemd te worden. Voorwaar ik zeg u, zij hebben hun loon reeds." Het is dus geen wedstrijdje wie het meeste geld ophaalt. Alle besparingen die in de vastentijd worden opgeteld en gaan als contant geld in de blanco envelop. Op Palmzondag leggen we het opgehaalde geld bij elkaar, en twee weken later gaan we de deuren langs met de voedselpakketten.

door Robbert Leusink, groepsleider JKI Utrecht

Onze-Lieve-Vrouw van Eiteren