Kerkjurist E.H. Murray: U kunt uw zondagsplicht bij de FSSPX vervullen!

Bron: District België - Nederland

Kerkjurist E.H. Murray: ‘De FSSPX bevindt zich niet in schisma, hun Missen kunnen de zondagsverplichting vervullen.’

De kerkjurist benadrukt dat het Vaticaan de bevoegdheid van de Priesterbroederschap Sint Pius X om biecht te horen en huwelijken te voltrekken heeft erkend, en dat de Priesterbroederschap een 'coöperatieve geest' richting de Heilige Stoel laat zien.

De bekende kerkjurist (E.H.) Gerald Murray heeft verklaard dat de Priesterbroederschap Sint Pius X niet in schisma is en dat katholieken aan hun canonieke zondagsverplichting kunnen voldoen door het bijwonen van hun Heilige Missen.

Murray legde in de ‘Ask a Priest Live podcast’ afgelopen donderdag uit dat de Priesterbroederschap "niet in schisma" is, omdat de vermeende excommunicatie van haar bisschoppen, die naar verluidt ‘automatisch’ plaatsvond in 1988 toen Aartsbisschop Marcel Lefebvre bisschoppen wijdde zonder pauselijk mandaat, werd opgeheven door paus Benedictus XVI in 2009.

"Aan de andere kant is de FSSPX niet canoniek regulier in de zin dat het niet op de gewone manier onderworpen is aan het gezag van de Heilige Stoel en zijn betrekkingen met diocesane bisschoppen", zei Murray, erop wijzend dat de FSSPX de voorwaarden van het Vaticaan voor een dergelijke ‘regularisatie’ niet heeft aanvaard.

De voorwaarden omvatten de totale, onvoorwaardelijke aanvaarding van de documenten van het Tweede Vaticaans Concilie. De FSSPX beweert dat haar uitspraken over religieuze vrijheid, oecumene, collegialiteit en de kerk in tegenspraak zijn met de traditionele katholieke leer.

De Priesterbroederschap betoogt bijvoorbeeld dat de verklaring Lumen Gentium, die verklaart dat moslims "samen met ons de éne en barmhartige God aanbidden", (1) onverenigbaar is met de katholieke leer, gezien moslims de Drie-eenheid verwerpen en de goddelijkheid van Christus ontkennen. Christus heeft duidelijk gezegd: "wie Mij verwerpt, verwerpt Hem, die Mij gezonden heeft." (Lucas 10,16) en "niemand komt tot de Vader dan door Mij." (Johannes 14, 6).

Murray wees erop dat paus Franciscus "verder ging dan paus Benedictus XVI op praktisch niveau" omdat hij de FSSPX erkende als bevoegd om "geldig en wettig" zonden in de biecht te absolveren, huwelijken in te zegenen en de huwelijksmis op te dragen.

Omdat het "aangenomen wordt dat een huwelijk een Mis zal omvatten," betekent dit volgens Murray dat een Mis van de Priesterbroederschap Sint-Pius X "vanzelfsprekend niet... door de Heilige Stoel wordt beschouwd als schadelijk voor zielen".

In de podcast benoemd de kerkjurist voorbeelden van bisdommen die priesters van de Priesterbroederschap uitnodigen om Missen in hun kerken op te dragen, en dat zij zijn uitgenodigd in diocesane kerken om verschillende andere redenen. Hij herinnerde eraan dat tien jaar geleden FSSPX-priesters welkom waren in de Sint-Pietersbasiliek, waar ze Mis opdroegen aan het altaar van de heilige Pius X.

Recentelijk diende mgr. Bernard Tissier de Mallerais, FSSPX, het Vormsel toe en droeg hij met toestemming van de plaatselijke bisschop een Traditionele Pontificale Mis op in een kerk van het Bisdom Orlando in de Amerikaanse staat Florida. (2)

Murray benoemde ook de erkenning van de autoriteit van Rome door de Priesterbroederschap Sint-Pius X. 

In de podcast zei hij: "We krijgen ook rapportages... [dat] als een FSSPX-priester canonieke overtredingen begaat, het leiderschap van de FSSPX, met instemming van het Dicasterie voor de Geloofsleer, canonieke zaken voorlegt ter beoordeling van die priesters voor hun laïcisering."

"Als ze (FSSPX) op een coöperatieve manier samenwerken met het Dicasterie voor de Geloofsleer om het canoniek recht af te dwingen, dan is er, hoewel er geen formele overeenkomst is over regulering van hun activiteiten binnen de kerk, gedeeltelijke overeenstemming en erkenning hiervan."

Murray ging verder in op de vraag of een katholiek aan zijn zondagsplicht kan voldoen door een FSSPX Mis bij te wonen, en verduidelijkte: "het antwoord is ja, omdat het een katholieke en geldige Mis is."

Hij adviseert om van de FSSPX Missen gebruik te maken als er geen geschikt alternatief is. Andere geestelijken zoals mgr. Athanasius Schneider betuigen dat de huidige “noodsituatie van het geloof” (3) voldoende redenen geeft om de sacramenten van FSSPX priesters te ontvangen.

Murray waarschuwde gelovigen die FSSPX Missen bijwonen "om geen separatistische geest aan te nemen, die het gezag van de lokale bisschop of de paus zou verwerpen" en alleen "het gezag van de FSSPX-priester erkennen."

De kerkjurist wees erop dat de Priesterbroederschap Sint Pius X in dit opzicht een "coöperatieve geest" met het Vaticaan heeft getoond.

Toen paus Franciscus erkende dat priesters van de FSSPX huwelijken op geldige en wettige wijze kunnen voltrekken en biechtjurisdictie verkregen "verwierpen de oversten van de Priesterbroederschap Sint Pius X dat niet en zeiden ze niet: 'Wij hebben geen interesse in de mening van de paus hierover, we doen wat we willen.' Nee, ze waren blij om de jurisdictie te ontvangen. Er zijn dus genoeg tekenen van een coöperatieve geest, en die moet worden uitgebreid."

Mgr. Schneider, die in 2015 als afgevaardigde namens de Heilige Stoel voor de Priesterbroederschap Sint Pius X diende, bezocht in 2015 twee van haar seminaries en heeft gezegd dat hij "geen gewichtige redenen ziet om de geestelijken en gelovigen van de FSSPX de officiële canonieke erkenning te onthouden." (3)

In een online podcast van de ‘Confraternity of Our Lady of Fatima’, verklaarde mgr. Schneider: "De situatie van de Priesterbroederschap van Sint Pius X is verbonden met de buitengewone crisis van de kerk. Ze doen niets anders dan wat de kerk altijd deed tot aan het Concilie." (3)

Wanneer er een geloofsnoodtoestand is, is het canonieke en juridische aspect secundair en staat het geloof, de waarheid en de liturgie op de eerste plaats, en alles wat de kerk altijd heeft vastgehouden, zoals in de vierde eeuw tijdens de Ariaanse crisis.” verklaarde de Kazachse prelaat.

Mgr. Schneider zei dat de Priesterbroederschap Sint Pius X "gelooft, aanbidt en een moreel leven leidt zoals dat werd geëist en erkend door het Hoogste Leergezag en gedurende een eeuwenlange periode universeel in de kerk werd nageleefd" en dat zij ook de legitimiteit van de paus en lokale bisschoppen erkennen en voor hen bidden. Voor hem genoeg redenen om te pleiten voor volledige eenheid met hen.

"Dit zou voldoende moeten zijn voor een canonieke erkenning van de FSSPX namens de Heilige Stoel" zei de Kazachse hulpbisschop.

De emeritus-bisschop Vitus Huonder, voormalig bisschop van Chur in Zwitserland, woont momenteel onder de Priesterbroederschap om hun leven en werk beter te leren kennen. Hij verklaarde dat hij gelooft dat de motieven van Aartsbisschop Lefebvre gerechtvaardigd waren, omdat volgens hem het Tweede Vaticaans Concilie afweek van de "authentieke leer van de kerk." (4)

Mgr. Huonder gelooft dat de huidige kerkcrisis "een van de grootste crises uit haar geschiedenis" is en dat deze veroorzaakt werd door een "cryptische afwijking van de Traditie en authentieke leer van de kerk, zowel in de documenten van het [Tweede Vaticaans] Concilie als in de daaropvolgende magisteriële documenten en beslissingen." (4)

Om die reden, zegt Zwitserse prelaat, "kon Lefebvre niet onvoorwaardelijk de instructies en leerstellingen van het (Tweede Vaticaans) Concilie, en van de officiële kerkelijke aankondigingen die op het Concilie volgden, navolgen." (4)

"Zijn houding was feitelijk gerechtvaardigd en volledig in overeenstemming met het geloof van de kerk" concludeert mgr. Huonder. "Er had meer naar hem geluisterd moeten worden." Zodoende was "de maatregel die tegen hem werd genomen [door de kerkelijke hiërarchie] een ernstig onrecht, omdat het gemakkelijk te bewijzen is dat de kerkelijke hiërarchie zijn afgeweken van de traditie."

Voetnoten en bronvermelding

(1) Het licht van de volken, Tweede Hoofdstuk Het Volk Gods, De niet-christenen en hun weg naar het heil (paragraaf 16), RK Documenten, bron: https://rkdocumenten.nl/toondocument/617-lumen-gentium-nl/

(2) Confirmations in Sanford, FL - Bishop Tissier de Mallerais, 14 oktober 2022, FSSPX District Verenigde Staten, bron: https://florida.sspx.org/en/2023confirmation-sanford

(3) Bp. Schneider: Current ‘emergency of faith’ means Catholics can receive sacraments from SSPX, 13 september 2022, LifeSiteNews, bron: https://www.lifesitenews.com/news/bp-schneider-current-emergency-of-faith-means-catholics-can-receive-sacraments-from-sspx/

(4) Mein Weg zur FSSPX – mit Bischof Vitus Huonder (Die grosse Wunde | Teil 1) - YouTube, Certamen-DE, bron: https://www.youtube.com/watch?v=ly0loNqs6fk