De kinderen van de E.K. knutselden hun Palmpasenstokken

Bron: District België - Nederland

Deze maand zijn alle groepen van de Eucharistische Kruistocht van Nederland aan de slag gegaan met het maken van hun Palmpasenstokken. In Gerwen en Leiden doen ze het al jaren, maar voor Utrecht was het de eerste keer. Pater de Beer heeft vooraf dan ook uitgebreid verteld over alle symbolieken aan het kruis, en wat zijn dat er veel!

Het kruis is werkelijk een toonbeeld van ons geloof en de passietijd van Jezus. Zo hebben we bijvoorbeeld geleerd dat het briefje met uitleg van de symbolieken niet enkel een handige herinnering voor onszelf is, maar dat dit ook een duidelijk beeld geeft van de aanklacht tegen Jezus. En dat niet alleen, het is ook nog eens een symbool voor het Misformulier dat Jezus ons gegeven heeft bij het laatste avondmaal als voorbereiding op zijn komende kruisdood. Toch bijzonder hoe er zoveel verschillende betekenissen in een simpel symbool zitten. En wisten jullie dat wit de kleur van de verrijzenis is en geel de kleur van de overwinning, het nieuwe leven, maar ook van het koningschap van Jezus? Centraal op het kruis staat een groot hart, als beeld van de liefde van Jezus. Hij is voor ons gestorven aan het kruis, geheel vrijwillig, uit liefde tot ons. Laten we daarom de komende passietijd gebruiken om ook onze liefde voor Hem verder te verdiepen. Hij leed en stierf voor ons, en wat doen wij voor Hem?

Verder zijn natuurlijk ook de 12 apostelen aanwezig, in de vorm van paaseieren. De 30 zilverlingen, in de vorm van rozijnen, de 5 wonden van Jezus, het palmtakje, een narcis, die voor het nieuwe leven en de kerkklokken staat, een broodhaantje die voor de verloochening van Petrus staat. En natuurlijk een beker met azijn, waar we het azijn vervangen hebben door een mandarijn. Toch iets smakelijker voor de oudere, eenzame of zieke die het kruis cadeau krijgt van de EK’er!

We kijken er nu al naar uit om binnenkort weer samen te komen voor Palmzondag en met Jezus te pronken op straat! Wat een eer om mee te mogen lopen in de processie en een trotse apostel van Jezus te zijn!

door Laura Hoogland, Leidster E.K. Utrecht

Bijeenkomst EK Utrecht

Afgelopen zondag 10maart is de Eucharistische Kruistocht van Utrecht weer samengekomen in de Willibrordkerk. Waar wij enkele maanden geleden gestart zijn met amper 6 kinderen, zijn we nu al meer dan verdubbeld. Zondag moest de tafel dan ook gedekt worden voor wel 18 man! 

Onze bijeenkomst start natuurlijk standaard met de Heilige Mis, niet vreemd voor een EK, maar toch het vermelden waard want helaas hebben niet al onze kruisvaarders het geluk hier wekelijks naartoe te kunnen. Wij hebben dan ook allemaal op ons eigen niveau veel bijgeleerd, want soms is het best lastig te volgen. Gelukkig was de leiding daar om ons wegwijs te maken in het Missaal en ons steeds wat extra inspiratie te geven voor onze gebeden. Ja we zijn werkelijk dichter naar Jezus toegegroeid!
Na al dat flinke bidden hebben we met z’n allen geprobeerd leider Johan te verslaan met een balspel, hij was erg goed dus dat was zeker geen makkelijke opdracht maar met het nodige teamwork zijn we er uiteindelijk in geslaagd!

In Gerwen en Leiden doen ze het al jaren, maar dit jaar zijn bij ons ook voor het eerst de Palmpasenstokken gemaakt. Pater de Beer heeft ons vooraf uitgebreid verteld over alle symbolieken aan het kruis, en wat zijn dat er veel! Het kruis is werkelijk een toonbeeld van ons geloof en de passietijd van Jezus. 
En dit is nog maar een begin, alles aan het kruis heeft namelijk een zeer diepe symboliek! (zie het bovenstaand artikel)

Al met al hebben we een zeer gezegende, leerzame, maar ook een hele gezellige dag gehad met onze groeiende EK groep!

We kijken er nu al naar uit om over twee weken weer samen te komen voor Palmzondag en met Jezus te pronken op straat! Wat een eer om mee te mogen lopen in de processie en een trotse apostel van Jezus te zijn!

Door Laura Hoogland, E.K.-Leidster Utrecht