Het H. Graf te Jeruzalem: restauratiewerken terug begonnen

Bron: District België - Nederland

Sinds begin januari 2024 wordt er weer gewerkt aan de restauratie van de bestrating van de Heilig Grafkerk rond de zalfsteen bij de ingang van het gebouw. In dit gebied bevond zich de necropolis van de kruisvaarderskoningen. De leiders van de katholieke en orthodoxe kerkgenootschappen, zonder wier toestemming geen restauratiewerkzaamheden mogelijk zijn, hadden een paar weken eerder groen licht gegeven.

De bijeenkomst op 21 december 2023 in Jeruzalem was uit de mediabelangstelling verdwenen vanwege het moorddadige conflict tussen de staat Israël en de islamistische organisatie Hamas, dat al sinds 7 oktober van dit jaar aan de gang is. Op deze dag kwamen de leiders van de christelijke denominaties die de Kerk van het Heilig Graf bewaken overeen om een nieuw hoofdstuk te openen in de restauratiewerkzaamheden aan het graf van Christus in het Sint-Salvatorsklooster. 

De deelnemers kregen een overzicht van de status van de archeologische opgravingen door de afdeling Oudheden van de Sapienza Universiteit in Rome. Bij deze gelegenheid benadrukte het hoofd van het onderzoekswerk, professor Francesca Romana Stasolla, in een officiële verklaring de buitengewone voortgang van het werk. 

"Dit jaar is dus een buitengewoon vruchtbaar jaar geweest, omdat de verschillende puzzelstukjes van deze tot nu toe zeer fragmentarische opgraving eindelijk bij elkaar beginnen te komen. Maar bovenal krijgen we de hele geschiedenis van deze buitengewone site te zien, van de steengroeve via een zeer vroege periode tot het heden," legt de archeoloog uit. 

Nieuwe werkzaamheden aan het Heilig Graf begonnen begin 2024. Sinds 5 januari zijn de palissaden weer te zien bij de ingang van de basiliek. De graftombes van enkele koningen uit de tijd van de kruisvaarders bevinden zich mogelijk nog steeds daar. 

Een reden om te dromen voor liefhebbers van middeleeuwse geschiedenis die het graf van Christus nieuw leven willen inblazen: "Deze plek die we momenteel restaureren is een heilige en extreem oude plek. Het bevat een aantal oude delen. Het moet gerenoveerd en gerestaureerd worden zodat het kan blijven bestaan. We zijn blij dat alle drie de gemeenschappen hebben begrepen en erkend hoe belangrijk het is om deze basiliek te restaureren, niet alleen om hem als zodanig te behouden, maar ook voor de vreugde van de gelovigen die hem hier in Jeruzalem bezoeken," zei pater Samuel Aghoyan, Armeens overste van de Kerk van het Heilig Graf. 

De Grieks-orthodoxe patriarch van Jeruzalem, Theophilos III, is ook blij met het werk: "Wat wij, de leden van de drie gemeenschappen, nu bereiken is echt iets fundamenteels. Dit is een grote zegen voor ons allemaal," verklaarde de vertegenwoordiger van de plaatselijke orthodoxe kerk. 

De Custos van het Heilige Land was het er ook mee eens. Francesco Patton zei dat "het werk van de archeologen en restaurateurs en van degenen die alle zaken met betrekking tot de infrastructuur volgen, opmerkelijk is". 

Over ongeveer een jaar zal de basiliek een nieuwe vloer hebben als de archeologische opgravingen zijn afgerond en alle infrastructuur is aangelegd. Pelgrims zullen de heilige plaats dan in al zijn pracht kunnen bewonderen.

(Bronnen: Vatican News/Terre Sainte – FSSPX.Actualités)