Nederlandse Bisschoppenconferentie reageert op document 'Fiducia Supplicans'

Bron: District België - Nederland

In een persbericht, gepubliceerd op de officiële website van de Nederlandse Bisschoppenconferentie en gedateerd op 4 januari, hebben de Nederlandse bisschoppen een "Reactie op Fiducia supplicans" gegeven. De term "reactie" kondigt al de intenties van de ondertekenaars aan.

De tekst wijst allereerst op een intentie uit de Verklaring van het Dicasterie voor de Geloofsleer (DDF): weten hoe mensen in moeilijkheden welkom te heten, en in het bijzonder degenen die in onregelmatige relaties leven (gescheiden-hertrouwd) of als koppel van hetzelfde geslacht.

De bisschoppenconferentie stelt vast dat het Dicasterie voor de Geloofsleer in zijn verklaring Fiducia supplicans overeenkomstig de Heilige Schrift en de Traditie van de Kerk vasthoudt dat een huwelijk alleen mogelijk is tussen man en vrouw, onontbindbaar is en dat irreguliere verhoudingen van welke aard ook op intrinsieke morele bezwaren stuiten.

Maar het communiqué laat het voorstel van "pastorale zegeningen", voorgesteld door de Fiducia supplicans, op twee manieren buiten beschouwing: ten eerste door zich alleen tot individuen te willen richten, en niet tot paren, en vervolgens door te weigeren over zegeningen te spreken.

Zo wordt uitgelegd: "Het is mogelijk een gebed uit te spreken over afzonderlijke gelovigen die in een irreguliere verhouding leven". Maar, voegen ze eraan toe, "wat we vragen in gebed en de manier waarop we bidden zijn hier belangrijk." Met name "bij iemand die in een irreguliere of homoseksuele relatie leeft, kan de gewijde ambtsdrager buiten het kader van een huwelijksviering of een gebedsviering een eenvoudig gebed uitspreken."

"In dit gebed," wordt er meteen aan toegevoegd, "kan God onder aanroeping van zijn Geest om kracht en bijstand worden gevraagd, opdat hij/zij Gods wil met zijn/haar leven verstaat en verder kan groeien."

Dit is geen zegen

En om het helemaal duidelijk te maken, leggen de Nederlandse bisschoppen uit dat "de gekozen bewoordingen duidelijk dat het niet om een inzegening of bevestiging van een irreguliere relatie gaat en wordt tevens verwarring vermeden met een huwelijk dat volgens de Katholieke Kerk alleen tussen een man en vrouw gesloten kan worden."

Het doel is ook duidelijk afgebakend: het gebed wordt gedaan om " kracht geven om tot God te naderen en te leven in overeenstemming met zijn bedoelingen met de schepping van man en vrouw en van het huwelijk." Met andere woorden, om zich te bekeren.

Een reactie die niet verrassend is

Dit standpunt van de Nederlandse Bisschoppenconferentie komt in feite heel dicht bij dat van kardinaal William Eijk, aartsbisschop van Utrecht, die in september 2022 de Heilige Stoel vroeg om de Vlaamse bisschoppen van België te verbieden paren van hetzelfde geslacht in te zegenen, omdat de Nederlandstalige bisschoppen van dit land een formule hadden ontwikkeld om paren van hetzelfde geslacht in te zegenen.

Deze laatste werd niet afgewezen door Rome, ook al kreeg ze geen goedkeuring. Volgens Johan Bonny, bisschop van Antwerpen, vroeg paus Franciscus, geïnformeerd, hem simpelweg of de bisschoppen het onderling eens waren. Hij stemde in met zijn bevestigende antwoord.

In zijn verzoek aan de Heilige Stoel zei kardinaal Eijk: "De verklaring van de Vlaamse bisschoppen, waarin de zegening van paren van hetzelfde geslacht wordt toegestaan en een liturgische tekst wordt verstrekt, roept ernstige bezwaren op en is radicaal in tegenspraak met een recent antwoord van de Congregatie voor de Geloofsleer en draagt het risico in zich dat katholieken worden gebracht tot opvattingen die in strijd zijn met de leer van de Kerk over de moraliteit van relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht."

Bron:  rkkerk.nl/InfoCatolica – FSSPX.Actualités

Illustratie: rkkerk