Nieuwjaarsbijeenkomst JKI Gerwen

Bron: District België - Nederland

Foto aanwezige groep JKI Gerwen bij het kasteel Helmond

Op zondag 7 januari kwam het JKI van Gerwen weer bijeen om het nieuwe jaar samen goed te kunnen beginnen.

Na de H. Mis, lunch en het rozenhoedje volgde een voordracht van E.H. De Clercq “God vinden in het nieuwe jaar”. We kregen enkele goede voornemens voor in ons geestelijk leven. Zo werd ons gewezen op het belang van de een dagelijkse lezing uit bijvoorbeeld de H. Schrift of de catechismus, over een bepaalde deugd of uit de levens van de heiligen. Immers, wie God niet kent kan Hem ook niet beminnen. Uiteraard kwam ook het belang van de H.Mis aan bod. We werden eraan herinnerd om tijdens de H. Mis mee te offeren, God te aanbidden, te danken, vergeving te vragen voor onze zonden en nieuwe gunsten af te smeken. Bovendien is het belangrijk met goede vrienden om te gaan en samen dingen te ondernemen. Zij kunnen ons immers dichter bij God brengen.

Dat hebben we dan ook meteen in praktijk gebracht: na de voordracht vertrokken we naar het kasteel in Helmond. Deze 700 jaar oude burcht is de grootste en best bewaarde waterburcht van Nederland. In de verschillende vertrekken wordt de geschiedenis van het kasteel en zijn bewoners vanaf de 14e eeuw verhaald. Het kasteel werd gebouwd door de familie van Berlaer, die de heerlijkheid Helmond te leen kreeg van de toenmalige hertog van Brabant. Later ging het kasteel over naar familie van Cortenbach, familie Arberg en uiteindelijk familie Wesselman. Tenslotte ging het kasteel over op de gemeente in 1921. Naast de vaderlandse geschiedenis konden we genieten van de archeologische vondsten en kunstwerken uit verschillende tijden die in het museum werden tentoongesteld.

Na dit interessante museumbezoek keerden we terug naar de priorij, waar we met een gezellig avondmaal de bijeenkomst afsloten. Aangezien we onze kersttraditie graag in ere willen houden, was dit … gourmetten.

Dankbaar dat we deze dag samen mochten beleven, vragen we Gods hulp om alle gegeven tips ook in praktijk te brengen en willen we elkaar verder helpen op onze weg naar de zaligheid!

Door Kobe Steensels

H. Mis te Gerwen met het vaandel van het JKI Gerwen