Verslag van het gezinsweekend 2023

Bron: District België - Nederland

Verslag van het gezinsweekend 2023 van FSSPX Benelux te Helvoirt (NL)

Door een enthousiaste vader

De mens is een sociaal wezen, en net zoals God zichzelf meedeelt aan anderen, ook zo hebben wij behoefte om in contact te treden met anderen. Des te meer echter hebben de katholieke gezinnen in deze donkere dagen van crisis in de samenleving en de Kerk elkaar nodig.

In het laatste weekend van oktober verzamelde E.H. Bochkoltz opnieuw de katholieke gezinnen van onze streken, en hoe goed is het dit te doen: om elkaar te leren kennen en van elkaar te leren, om steun en aanmoediging te vinden en te geven en om geestelijk voedsel te vinden. Kortom, om te beseffen dat Gods rijke genade nog steeds vloeit over de Lage Landen, dat de Heer van de oogst ons niet is vergeten, dat we enkel op Hem dienen te vertrouwen en dat ons gezin niet het enige is dat Zijn weg bewandelt. Om ons eraan te herinneren dat Zijn weg inderdaad smal is, maar Zijn juk zacht, dat Hij in de vorm van de priesters van de Priesterbroederschap gemakkelijke wegwijzers heeft geplaatst. Dat Hij ons bemint, en ons elk jaar opnieuw samenbrengt om ons met genade te overladen. Waarlijk, de katholieke gezinnen, en nog meer het samenzijn van katholieke gezinnen, is Zijn werk: “Niet gij hebt Mij, maar Ik heb u uitgekozen en u aangewezen, opdat gij zoudt heengaan en vrucht dragen en uw vrucht zou blijven.” (Joh 15:16)

Reeds de vijfde keer kwamen we samen, opnieuw in een prachtige omgeving, en opnieuw was het een blij weerzien tussen gezinnen die elkaar wel kennen maar toch enkel zien op gelegenheden als deze, die dan weer verhalen van de laatste maanden kunnen vertellen en van wie de kinderen weer samenspelen alsof er geen dag voorbij is gegaan sinds de laatste keer. Het was weer een weekend zoals we het kennen, maar als jubileum editie, toch nog net iets meer.

Niet alleen was de opkomst nog nooit zo groot met maar liefst 40 gezinnen en 240 deelnemers, maar alles verliep quasi vlekkeloos (de organisatie staat na 5 jaar echt helemaal op punt en de Hemelse genade vergeet ons nooit). Voor de kinderen waren er naast de goed voorbereide en uitgewerkte momenten van catechese en samenspel ook uitgebreide en vrij spectaculaire spellen voorzien, gaande van riddergevechten tot reuzeballen en hindernissenparcours etc. Uiteraard deden ook de ouders graag mee en ontstond er een zeer gemoedelijke en gezellige sfeer (over de pijnlijke nederlaag van Vlaanderen in de traditionele voetbalwedstrijd Vlaanderen-Nederland zullen we zedig zwijgen). Zoals elk jaar werd er parallel aan de catechesemomenten voor de kinderen, aparte lezingen voorzien in het thema van het “opvoeden voor de eeuwigheid” – waarbij tips werden gegeven en uitgewisseld over zowel de natuurlijke en bovennatuurlijke opvoeding, zowel door de priesters als de ouders. Natuurlijk, elk kind is anders en elk gezin is uniek, daarom is het zo leerrijk om zoveel verschillende gezinnen, ervaringen en standpunten samen te brengen en van elkaar te leren. Zowel tijdens de lezingen als tijdens de vele vrije momenten en het gezellig samenzijn ’s avonds (wegens het slechtere weer dit jaar rond een ingebeeld kampvuur, maar wel met een zeer entertainende quiz).

Inderdaad, we vonden weer wat we zochten – maar nog veel belangrijker vonden we Wie we zochten. Het gehele weekend was de Grote Kindervriend aanwezig in de kapel in het centrum van het domein, om met ons te praten, ons te troosten en te sterken. Het hele weekend was aan Hem toegewijd, en de vele begeleiders van de kindergroepen verwezen voortdurend naar Hem, leerden de kinderen voor Hem te leven, alles uit Zijn hand te aanvaarden en van Hem te houden. Wat een zegen ook voor de ouders om elk moment van de dag naar onze God te kunnen gaan om onze noden aan Hem voor te leggen – in alle rust, want voor de kinderen werd zeer goed gezorgd.

En zo komen we tot het werkelijke hoogtepunt: de stille aanbidding zaterdagavond. Wanneer buiten de nacht zijn mantel over het land heeft gelegd en alles in nevel en stilte heeft gehuld, dan brandt er in de kapel in het midden van het domein nog licht – licht van de kaarsen ja, maar ook het licht van het vuur van Pinksteren dat Onze Lieve Heer weer uitstort over de meer dan honderd kinderen die er voor Hem zijn neergeknield. Hoe prachtig, dat de Heer die onze kinderen gemaakt heeft, hen nu ook naar Hem trekt om hen te zegenen en te sterken. En wat een zegen voor ons ouders dat wij priesters kennen die de kinderen zo mooi begeleiden in het bidden voor het Allerheiligste. Waarlijk – dàt is de échte opvoeding voor de eeuwigheid.

De afwezigen hadden weeral spectaculair ongelijk – dit jaar misschien nog meer dan de andere jaren. Maar geen nood, de volgende editie staat reeds gepland op 26, 27 en 28 april 2024, en zal "Onze Lieve Vrouw van Goede Raad" als thema hebben: de Moeder die de opvoeding die wij onze kinderen met vallen en opstaan trachten te geven, zal vervolmaken – de Moeder in wiens handen wij onze kinderen leggen en van wie wij vertrouwen dat zij hen bij haar Zoon zal brengen, in de volheid van de tijd.

 

Contact:

E.H. Louis Bochkoltz

Mevr. Jacintha Vandelannoote-Groot

email: [email protected]

Om het gezinsweekend te steunen:

FSSPX Benelux gezinsweekend

BE50 0636 7479 8218