Voorvastentijd - Zondag Septuagesima

Bron: District België - Nederland

De derde zondag voor Aswoensdag, Septuagesima, markeert het begin van de Voorvastentijd. Door de vroege datum van Pasen (31 maart 2024) overlapt het kerstfeest dit jaar met het begin van de vastenperiode.

Na het heerlijke feest van Kerstmis, waarop ons volkomen onverdiende vreugde en genaden werden geschonken door de geboorte van onze Heer Jezus Christus, herinnert de Kerk ons eraan dat we moeten laten zien dat we deze genaden waardig zijn. Vooral in de Vastentijd worden we hieraan herinnerd door boetedoening en vasten. De Kerk erkent echter de zwakte van de mens als gevolg van de erfzonde en past dit toe in de liturgie: De mens heeft tijd nodig om zich ergens op af te stemmen, om te veranderen - deze tijd wordt geboden door de periode vóór de vastentijd, die tussen de kerst- en vastentijd wordt ingelast en bedoeld is om de mens voor te bereiden op de ernst van de Vastentijd. Echter, in tegenstelling tot de Orthodoxe Kerk, is echt vasten nooit voorgeschreven in deze periode.  

Drie zondagen vallen in de periode voor Pasen: Septuagesima, Sexagesima en Quinquagesima - dat wil zeggen ongeveer 70, 60 en 50 dagen voor Pasen. Deze tijd wordt in de liturgie gekenmerkt door de thema's: Door strijd naar overwinning, door sterven naar leven en naar opstanding. Voorvasten is daarom de eerste fase van voorbereiding op Pasen. Het is een tijd van ernst, van boetedoening, ook al is het nog niet op dezelfde manier als de eigenlijke vastentijd, die op Aswoensdag zal beginnen.

Om deze voorbereiding een duidelijke uitdrukking te geven in de liturgie, wordt vanaf zondag Septuagesima het Alleluia weggelaten in alle Heilige Missen en in de gebeden van de priesters. De gewaden in de zondagse en doordeweekse missen zijn al paars, net als in de vastentijd.

Tijdens de liturgische hervorming na het Tweede Vaticaans Concilie werd de periode vóór de vastentijd geschrapt zonder vervanging, ondanks de 1500-jarige traditie. We kunnen nu heel duidelijk zien waar zo'n benadering van traditie toe heeft geleid. Het is daarom tijd om te erkennen dat de oude tradities van de Kerk een diepe betekenis hadden. Laten we de vastenperiode dus weer serieus nemen!

(Bron: FSSPX Österreich website - P. Johannes Regele)