Districtsuitstap naar Aachen

Bron: District België - Nederland

Op 24 april 2024 bezocht het voltallig Benelux-district de keizerstad Aachen. Karel de Grote (748-814) bouwde rond 800 in Aken een monumentale palts die hij na zijn keizerkroning in Rome verkoos tot voorkeursresidentie en waar hij het regeringscentrum van zijn rijk vestigde. 

We bezochten allereerst het Rathaus - het stadshuis van Aken met zijn monumentale trap en prachtig versierde zittingszaal. Op de wanden konden we verscheidene fresco's bewonderen. Onze gids bracht ons ook naar een van de warmwaterbronnen van de stad. Vele historische figuren kwamen naar Aken om door het heilzaam effect van dit water van hun lichamelijke kwalen bevrijd te worden.

Na het middagmaal trokken we naar de Dom van Aken. Met wat koenheid slaagden we erin het schrijn met het Mariakleed, evenals het schrijn van Karel de Grote van dichtbij te bekijken. Vervolgens trokken we naar de schatkamer om de religieuze kunst te bewonderen. In de schatkamer konden we ook de gordel van OLH, de gordel van OLV en een geselkoord vereren.

Ziet, hoe goed en hoe liefelijk is het, als broeders ook tezamen wonen [komen]. Het is als de kostelijke olie op het hoofd, nedervloeiende op de baard, de baard van Aäron, die nedergolft op de zoom van zijn klederen. Het is als dauw van de Hermon, die nederdaalt op de bergen van Sion. (Ps. 133)

De monumentale trap in het Rathaus

Karel de Grote

Kopie van de Rijksinsignes

Dom van Aachen

Niet enkel de pracht van de stad bracht de toeristen in verwondering...

De schatkamer van de Dom