Lente-opruiming in het Vicariaat Rome

Bron: District België - Nederland

Paus Franciscus heeft uiteindelijk de gordiaanse knoop doorgehakt die de Lateraan niet kon ontwarren . Officieel gaan de twee benoemingen [aanm. red: de titel aartspriester van de basiliek en vicaris van bisdom Rome], gepubliceerd op 8 april 2024, in de richting van een beweging van "Rome naar het Vaticaan", zoals opgemerkt door Avvenire, het officiële persorgaan van de Bisschoppenconferentie van Italië, die zich in de eerste plaats bezighoudt met deze voorjaarswisseling.

Kardinaal Angelo De Donatis verlaat de functie van aartspriester van de Pauselijke Basiliek van Lateranen en vicaris voor het bisdom Rome, die hij sinds 2017 bekleedde, om de functie van hoofdpenitentiair van de Kerk op zich te nemen. Dit ambt is vacant sinds het vertrek van kardinaal Mauro Piacenza.

Hoewel de grote penitentiaire instelling een prestigieuze dimensie heeft, omdat het een van de oudste gerechtelijke organen van de Romeinse Curie is, wordt het in Rome beschouwd als een olifantenkerkhof waardoor het adagium promoveatur ut amoveatur, "promoveer hem om hem kwijt te raken", in praktijk kan worden gebracht.

De beweging is enigszins ongewoon en illustreert de voortdurende verslechtering van de relaties tussen de Heilige Vader en zijn kardinaal-vicaris. Een gespannen klimaat dat in contrast staat met de sfeer van vertrouwen en diepe samenwerking die in het verleden misschien wel bestond tussen de vorige Romeinse pausen en hun vicarissen voor de Eeuwige Stad: laten we denken aan de nauwe band die bestond tussen paus Johannes Paulus II en kardinaal Camillo Ruini, of tussen Benedictus XVI en kardinaal Agostino Vallini, vicaris van 2008 tot 2017.

Kardinaal De Donatis gaf de opvolger van Petrus echter beloften van goede wil, door in Rome op de meest strikte manier de normen van het Motu Proprio Traditionis custodes toe te passen die de viering van de Traditionele Mis beperken.

Tegelijkertijd verhuisde de paus Daniele Libanori, tot nu toe hulpbisschop van Rome, naar de Curie. De jezuïet werd benoemd in een ad hoc missie die speciaal in het leven was geroepen om zijn verwijdering te rechtvaardigen. De gefluisterde geruchten in de gangen van de heilige paleizen stellen dat zijn benoeming die van "adviseur van de Heilige Vader voor het godgewijde leven" zal zijn.

Het moet gezegd worden dat de samenwerking tussen de kardinaal vicaris en zijn hulpbisschop de Marko Rupnik affaire niet overleefde, genoemd naar de Jezuïtische priester die beschuldigd werd van misbruik en die mgr. Libanori voor de kerkelijke rechters wilde brengen.

"Ik voel de behoefte om paus Franciscus te bedanken voor deze negen jaar bisschopsambt ten dienste van de Kerk van Rome. (...) Ik begrijp steeds meer dat deze Kerk geen voertuig is om in te rijden, maar vooral een familie om van te houden," reageerde de voormalige kardinaal-vicaris ontroerd op het afscheid van zijn ambt.

Wie zal kardinaal De Donatis vervangen? Vaticanen fluisteren de namen van kardinaal Paolo Lajudice, aartsbisschop van Siena; van Matteo Zuppi, aartsbisschop van Bologna, lid van Sant'Egidio en speciale gezant van de Heilige Vader voor de oorlog tussen Rusland en Oekraïne; of zelfs Baldassare Reina, die momenteel de dagelijkse zaken van het vicariaat van Rome waarneemt.

Voor de goede orde: iets meer dan een jaar geleden heeft de Heilige Stoel de structuur van het bisdom Rome volledig gereorganiseerd.

(Bron: Il Messaggero/Avvenire – FSSPX.Actualités)