Verslag JKI Vlaanderen bijeenkomst 24 maart 2024

Bron: District België - Nederland

Vierentwintig maart was het weer zo ver. Het was nog eens tijd voor een nieuwe JKI activiteit. De dag begon deze keer in de tuin van de priorij, waar de palmtakken gewijd werden. Nadat iedereen er een ontvangen had, begon de plechtige processie naar de kerk. Tijden de H. mis was het hoogte punt, op de communie na, de gezongen passie. Na de mis was er een kleine dankzegging in de kapel. 

Na onze voormiddag aan O.L. Heer te hebben gewijd, was er een koffie tafel in de H. Hartzaal, waar we de gelegenheden kregen tot bijpraten en de andere parochianen beter te leren kennen. Een halfuurtje later was de tijd gekomen om ons middagmaal te starten. Op het menu: frietjes van de priorij. Dit was zo gezellig, dat we na bijna een uur gegeten te hebben onze planning moesten omgooien. In de plaats van eerst een lezing, eerst minigolven en daarna de lezing. Dit moest zo geschieden wegens de vroege sluitingstijd van de minigolfbaan.  

Om kwart na twee vertrokken we met enkele auto's naar de Schorre te Boom. Eens op de minigolfbaan aangekomen, met onze golfbal en minigolfstok in de hand, begon Eerwaarde De Bruyn ons te doceren in de regels van het spel (want moest er iemand zijn die ze niet kende?). We splitsten ons op in groepjes begonnen. Natuurlijk ging het minigolven ook gecombineerd met luchtige filosofische en theologische gesprekken. De tijd vloog voor bij, en tegen vijf uur moesten we afronden en teruggaan. Tijdens de terugrit maakten we van de tijd gebruik om ons rozenhoedje te bidden.  

Nadat we terug waren aangekomen in de priorij, zaten vol nieuwsgierigheid aan het wachten in de retraitezaal op Eerwaarde prior Bochkoltz. Hij zou ons een lezing gaan geven over de geschiedenis van Mgr. Lefebvre en de oprichting van de Priesterbroederschap Pius X. De lezing begon, tegen mijn verwachting in, met een kleine test over wat we al wisten over het te onderwerp dat besproken zou worden. Tot mijn verbazing besefte ik dat mijn onwetendheid hierover groter was dan ik dacht... De vragen waren chronologisch opgesteld, wat het ideaal maakte om aan het verbeteren van de vragen een verhaal te breien vol leuke anekdotes. Deze gingen zowel over Mgr. Lefebvre als ervaringen van onze Prior. 

Zoals de meeste onder uwe wel weten een van de grote problematieken in de huidige samenleving de verwarrende en overdonderende hoeveelheid aan onsamenhangende en contradictorische informatie. Helaas zijn deze er ook in onze Kerk over de Priesterbroederschap. Tot onze blijdschap wist Eerwaarde Bochkoltz al de argumenten tegen de Priesterbroederschap in klare taal te weerleggen tijdens zijn geschiedenisles en wist bovendien zeer neutraal te blijven. 

Na deze dag te hebben beleefd kunnen we enkel maar God loven voor de fantastische momenten die we van Hem hebben gekregen. 

Deo Gratias! 

Een JKI-er