Synode 2024: grote manoeuvres voor wijding vrouwen

Bron: District België - Nederland

De tweede sessie van de synode over synodaliteit zal plaatsvinden van 2 tot 27 oktober 2024, en de Italiaanse blog Messa in latino meldde op 19 februari op haar X-account van Diane Montagna van de website Life Site News dat Franciscus verschillende consultoren heeft benoemd, waaronder drie vrouwen die duidelijk georiënteerd zijn.

Met nog acht maanden te gaan voor de synode zijn deze benoemingen niet anekdotisch. Kijk maar naar de staat van dienst van deze drie vrouwen:

Een Duitse non, zuster Birgit Weiler, theologieprofessor in Peru, die in april 2023 verklaarde: "Ik vind dat vrouwen die zich daartoe geroepen voelen, tot het priesterschap moeten kunnen worden toegelaten."

Een Braziliaanse lerares, Maria Clara Lucchetti Bingemer, een voorvechtster van "feministische theologie", die zich ook heeft uitgesproken voor de wijding van vrouwen tot het priesterschap.

Een Amerikaanse sociologe, Tricia C. Bruce, auteur in 2021 van een rapport voor het vrouwendiaconaat getiteld: Called to Contribute: Findings from an In-Depth Interview Study of US Catholic Women & the Diaconate.

In België, zoals FSSPX.Actualités op 22 februari meldde, “heeft het Belgische episcopaat een ontwerp gepubliceerd van de Prioriteiten voor discussie voor de tweede sessie van de 16e Algemene Vergadering van de Bisschoppensynode - oktober 2024”.

Een van de prioriteiten in dit document van minder dan vijf pagina's is "de plaats van de vrouw in de Kerk". Gebaseerd op wat "onze samenleving leert: gendergelijkheid, het belang van gelijke kansen voor mannen en vrouwen", vraagt de tekst om "groen licht voor bisschoppenconferenties om bepaalde maatregelen te nemen".

De tekst stelt verder dat "het toekennen van meer pastorale verantwoordelijkheid aan vrouwen en de wijding van vrouwen tot het diaconaat niet universeel verplicht of verboden mag worden".

De Belgische bisschoppen vragen ook dat elke bisschoppenconferentie of continentale bisschoppelijke vergadering bepaalde maatregelen mag nemen met het oog op de priesterwijding van viri probati [gehuwde mannen met een zekere ervaring door hun leeftijd]. De priesterwijding van viri probati mag niet universeel verplicht of verboden zijn.

(Sources : Messa in latino/FSSPX.Actualités/DICI n°442 – FSSPX.Actualités)